Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να δοκιμάσουν κάποιες δραστηριότητες οπτικοακουστικής παιδείας και προτείνει ένα χειροπιαστό ξεκίνημα αλλά και ένα πλαίσιο για παραπέρα δραστηριότητες που δεν θα δυσκολέψουν τους μικρούς μαθητές. Έγινε προσπάθεια ώστε να συνδυαστεί τόσο μια πρώτη, θεωρητική κατανόηση των «κατασκευαστικών» διαστάσεων κάθε οπτικοακουστικού προϊόντος όσο και η δραστηριοποίηση των παιδιών για τη δημιουργία δικών τους οπτικοακουστικών έργων.

Δημοσιεύτηκε, σε συνοπτική μορφή, στο ένθετο για παιδιά «Ερευνητές» της εφημερίδας «Καθημερινή», την 17-5-2003. Οι εκπαιδευτικοί που θα θελήσουν να την αξιοποιήσουν μπορούν, αν θέλουν, να αντικαταστήσουν τις προτεινόμενες φωτογραφίες με ανάλογες, που θα τραβήξουν οι ίδιοι ή θα κόψουν από περιοδικά.

Φωτογραφικές εικόνες συναντάμε γύρω μας σε κάθε μας βήμα:

  • στα περιοδικά και στα διάφορα έντυπα υπάρχουν τυπωμένες φωτογραφίες ακίνητες
  • στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση προβάλλονται
  • στο INTERNET υπάρχουν πολλές φωτογραφικές εικόνες άλλοτε ακίνητες και άλλοτε κινούμενες.

Αν θέλεις όμως να καταλάβεις μερικά πράγματα για τον τρόπο που σκέφτονται οι δημιουργοί αυτών των φωτογραφικών εικόνων, μπορείς να δοκιμάσεις τις δραστηριότητες που ακολουθούν. Σε κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές, θα προσπαθήσεις να δημιουργήσεις τις δικές σου φωτογραφικές εικόνες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε απλή φωτογραφική μηχανή. Θα κάνεις μερικές πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις, που ισχύουν το ίδιο εάν, αργότερα, θελήσεις να χρησιμοποιήσεις μια βιντεοκάμερα.